Алое Вера

Независим дистрибутор на FLP - Алое Вера / Aloe Vera

Начало Кой вид алое?

Полутропическото растение Алое Вера има дълга и забележителна история, която ни връща  чак до библейските времена. То се споменава в многобройни писмени източници и заема високо място като билка с разностранно приложение.  Не е кактус, а член на семейството на лилиите. Латинското му название е Aloe barbadensis. Дебелите и заострени, покрити с малки бодли, листа на Алое Вера растат на късо стебло близо до земята. То е родственик на растения като лука, чесъна и ряпата. Принадлежността му към семейство лилиеви е видна от жълтите цилиндрични цветове, които разцъфват всяка пролет и силно напомнят на великденската лилия.
Съществуват над 250 вида алое, които растат по целия свят. Само два от тях се отглеждат с търговски цели в наши дни – алое барбадензис и алое арборесенс. Растението обитава топли тропически региони и температури под точката на замръзване са фатални за него.
В САЩ по-голяма част от култивираното алое се отглежда в долината на река Рио Гранде в Южен Тексас, Флорида и Южна Калифорния. Плантации откриваме още в Мексико, тихоокеанските държави, Индия, Южна и Централна Америка, Карибите, Австралия и Африка.
Листата на растението алое растат от основата във формата на розетка. Височината на възрастните растения варира от 6 см до 1,2 м, като средната височина е около 70-90 см. Алоето има по 12-16 листа. Теглото на едно от тях при зрелите растения може да достигне до 1,3 кг. На всеки шест до осем седмици могат да се берат по три-четири листа от едно растение.

 

Факти от д-р Питър Атертън

Няма научни доказателства, че целите листа от алое, включващи и кората, които се филтрират и обикновено концентрират, са по-ефикасни от гела и сока без външната обвивка. Съществени са качеството и количеството алое в продаваните продукти. За съжаление много от продуктите на пазара с гръмкото название „Сок от алое вера” може да съдържат съвсем малко количество от същинския гел. Ако се съмнявате, потърсете по етикета одобрителния печат на Международния научен съвет за алое. Той е независим американски регулиращ орган, който наблюдава количеството и качеството на алоето в различните продукти. Ако откриете този печат на етикета, значи продуктът в ръцете ви е истински и съдържанието на алое в него напълно отговаря на изискванията.