Алое Вера

Независим дистрибутор на FLP - Алое Вера / Aloe Vera

Начало Алое Вера

Често наричано „растение чудо“ или „лек от природата“, алое вера крие много изненади. То расте най-добре в райони с горещ и сух климат и много хора го бъркат с кактус, но всъщност принадлежи към семейството на лилиите. Алоето запазва свежестта си при условия, в които други растения биха изсъхнали и загинали, като затваря порите си, за да предотврати загубата на ценна влага. Съществуват над 200 разновидности алое, но най-ценно за човечеството е лечебното Алое Барбадензис Милър (алое вера). 
Древни паметници свидетелстват, че свойствата на алое вера са известни от векове. Терапевтичните му и лечебни качества са издържали изпитанията на времето над 5000 години. През 1862 г. Георг Еберс пръв открива колко ценено е алоето още от древността в египетски папирус. Древногръцки и римски лечители го прилагат много успешно като лечебна билка. Изследователи откриват, че това растение е познато и в китайската, и в индийската култура. Египетските царици го използват в стремежа си да постигнат идеална физическа красота, а във Филипините го смесват с мляко, за да лекуват бъбречни инфекции. Алоето се споменава и в Библията, а според легендата Александър Велики завладява остров Сокотра в Индийския океан заради алоето, което растяло там и било необходимо за лечение на ранените му воини. Но бързият прогрес на документираната медицина на запад и преселването към райони с по-умерен климат води до намаляване на популярността и употребата на алое вера.

 Първоначалната търговска употреба на алоето е за производство на алоин – жълт растителен сок, който дълги години е използван като разхлабваща съставка. Той се превръща в синоним на алое и присъства в търговската, техническата и правителствената литература от началото на 20 в. Това води до сериозни обърквания в терминологията, когато по-късно основната съставка на алоето – прозрачният полутечен гел от сърцевината на листата, е стабилизирана и започва да се продава. Още през 50-те години на 20 в. гелът от алое се превръща в уважавана основна съставка за производство на здравословни напитки, признати са овлажняващите му и лековити свойства в козметичните продукти и лекарствените средства. Химичният анализ на прозрачния гел показва, че той съдържа аминокиселини, минерали, витамини, ензими, протеини, полизахариди и биологични стимулатори. Общественият интерес към алоето нараства бързо и днес се правят многобройни проучвания на отделните компоненти на гела, за да научим повече за техните свойства и чрез по-детайлните изследвания да добием представа на какво се държи „вълшебството”, което се приписва на алое вера.

Именно идеята за това „вълшебство” сериозно привлича вниманието на Американската администрация по храните и лекарствата в края на 70-те и началото на 80-те години. Твърденията, отправяни към потребителите, за употребата и ефикасността на алоето по онова време са силно преувеличени.
В наши дни, макар медицината и лекарствата да са ефикасни за лечението на повечето болести, тяхната продължителна употреба води до появата на странични ефекти. Ето защо много от потребителите и учените се връщат към по-традиционните природни терапии, пренебрегвани толкова дълго. В резултат на това алое вера отново привлича вниманието, предлагайки многобройните си свойства за подобряване на здравето и качеството ни на живот.
Но популярността на алое вера в области, където то не вирее, се дължи изцяло на патентован процес, наречен стабилизация. Нека разгледаме един прост пример – ако разрежете ябълка и я оставите на открито, плодът бързо потъмнява. Същото се случва и с алоето. В природата прозрачният гел във вътрешността на листата му е добре защитен от месестата им кора, която предотвратява загубата на влага и го предпазва от вредното въздействие на атмосферата. Процесът на окисляване започва веднага щом листото бъде отрязано и ако не бъде спрян, голяма част от полезните качества на гела се губят. Стабилизацията е метод за съхраняване на ценния гел в състояние, възможно най-близко до първоначалното, без загуба на полезните му свойства. Без стабилизация настъпва окисляване и разваляне на гела, дори и при охлаждане. Форевър Ливинг Продъктс (ФЛП) притежава патенти за процеса на стабилизация, което ни дава възможност да постигнем качество на продуктите без конкуренция.