Алое Вера

Независим дистрибутор на FLP - Алое Вера / Aloe Vera

Начало БИЗНЕС МОДЕЛ

Бизнес моделът на Форевър Ливинг Продъктс

 

Рекс Моан за първи път се сблъсква с директни продажби като дистрибутор на добавки за бензин, които е продавал в свободното си време. От това той развива силен интерес към системата за директни продажби. Осъзнал ключовите предимства на тази стратегия,  че тя разчита на развитие посредством предаване от уста на уста, като по този начин се елиминира нуждата от бюджет за реклама, Моан започва да проучва известни фирми за директни продажби като Avon, Amway, Tupperware и Shaklee. Той скоро си направил заключение, че повечето компании, които използват директни продажби са проектирани така, че да носят най-големи ползи на своите създатели.
Заедно със своя сътрудник, който имал известен опит в тази област, направили бизнес план. Той предложил тази проста бизнес идея на своите най-близки приятели и семейството си.

След уточняването на маркетинговата стратегия, двамата партньори започнали да търсят продукт. Моан разбирал, че те трябва да предложат нещо, което да се изчерпва с времето, така че да се стимулират последващи продажби. В едно интервю от 1995 г. с Дънкан Андерсън за списание Success, създателят на Форевър Ливинг казва: "Пречиствателите за вода и алармените системи са много популярни в момента, но аз се интересувам от продукти за здравето и мисля, че другите хора ще се заинтересуват също.".

Моан открил идеалния кандидат за продукт - алое вера. Той скоро се натъкнал на група учени от Далас, които били разработили метод за стабилизиране и съхранение на бързо развалящия се алое гел, който те използвали в лосион за слънчево изгаряне. Даласката група Aloe Vera of America се опитвала да продава своя продукт в магазини за здравословни храни, но без особен успех. Моан и неговият партньор вярвали, че тези продукти могат да се възползват от метода на директните продажби, който разчитал основно на демонстрации, препоръки и споделяне от уста на уста.

Ето как те измислили друг начин да се продават продукти. Вместо да наливат големи пари в традиционните средства за реклама, те решили да се компенсира всеки, желаещ да сподели своите алое продукти със своето семейство и с приятелите и познатите си, като по този начин се заобикалят магазините и се продава директно на клиентите. Заинтересували се също от предлагане на продукти, които спомагат за по-добро здраве и качество на живот. Те разбрали, че този начин на продажба на продукти на крайните потребители ще се окаже по-успешен, отколкото чрез следване на конвенционалната стратегия за продажби.

През 1978 г. започват да изграждат своите мултилевъл линии и с начална инвестиция от около $10,000 те наели 40 човека.