Алое Вера

Независим дистрибутор на FLP - Алое Вера / Aloe Vera

Начало Статии Aloe Berry Nectar Неочаквано добра комбинация

Aloe Berry Nectar Неочаквано добра комбинация

Aloe Berry Nectar  Неочаквано добра комбинация
Aloe Berry Nectar  Неочаквано добра комбинация
Aloe Berry Nectar  Неочаквано добра комбинация
Aloe Berry Nectar  Неочаквано добра комбинация


Aloe Berry Nectar е вкусна и здравословна напитка с уникална формула. Алое вера със сок от червени боровинки и ябълки се оказват една неочаквано добра комбинация. Но в случая популярният рекламен слоган е наистина изпълнен със смисъл, защото тази напитка няма за цел само да гъделичка приятно вкусовите ви рецептори, а е истински извор на здраве. В нея се срещат три от най-полезните растителни сокове, за да ви изпълнят с енергия и жизненост.

Основната съставка на тази напитката на ФЛП е чист стабилизиран гел от алое. Вероятно мнозина от вас добре познават забележителните свойства на алоето, но може би има и такива, които са попадали само на откъслечна информация. Нека отново да се спрем на най-важното.

Човекът познава и използва алое вера от дълбока древност, за да поддържа и здравето и външния си вид. Митове и легенди разказват за употребата му преди хиляди години. През вековете алое вера се споменава в писмените паметници на най-различни народи – египтяни, гърци, римляни, индийци и китайци и араби.

За мнозина е изненадващо, че всъщност алоето се състои от 99,0–99,5% вода и всички останали 75 различни полезни съставки се съдържат в оставащия едва 0,5-1,0%. Многобройните хранителни съставки в алоето са в отличен баланс и макар да са в малки количества, те се грижат за нас в унисон. Съвместното им въздействие е по-мощно, отколкото може да се очаква от механичния им сбор, тъй като те взаимно подпомагат функцията си – ефект, известен като синергизъм. Алое вера има и адаптогенни свойства, или с други думи – то подсилва общата устойчивост на организма към вредни влияния, инфекции и стрес, като компенсира дефицитите от хранителни вещества в него.

Но нека видим какви все пак са съставките на алое вера, които са му извоювали прякорите „растение-чудо”, „природен лечител” и „лек за изгаряния”. Те могат да се разделят на следните групи:

Витамини – ценните антиоксиданти А, С и Е, както и витамини от В групата. Алое вера е и едно от малкото растения в света, източник на витамин В12.

Ензими – няколко от тези биохимични катализатори се съдържат в алоето. Амилазата и липазата подпомагат храносмилането, като разграждат мазнините и захарите. Противовъзпалителните и аналгетични свойства на растението се дължат на ензима карбоксипептидаза.

Минерали – натрий, калий, калций, магнезий, манган, мед, цинк, хром и желязо. Магнезиевият лактат в алое вера блокира производството на хистамин в организма и се смята, че мощното противосърбежно действие на растението се обуславя от него.

Захари – сред тях са важни дълговерижни полизахариди, които укрепват имунната система. За разлика от другите захари, глюкомананите в алоето не се разграждат преди да бъдат усвоени, а попадат в кръвообращението в цялостен вид. Там те действат като имуномодулатори – засилват или потискат имунния отговор в зависимост от конкретната нужда на тялото.

Антрахинони – най-важни са алоин и емодин, а всички заедно са силни обезболяващи и е доказано, че притежават антибактериални и антивирусни свойства. В чистата си форма имат и силно разхлабващо действие.

Лигнин – дървесинно вещество, което дава на алоето уникалното свойство да прониква дълбоко в кожата и да пренася със себе си други полезни съставки.

Сапонини – естествени производни на сапуна с антисептично действие.

Растителни стероли – сред тях са кампестерол, бетаситостерол и лупеол. Известни са с противовъзпалителните си качества.

Салицилова киселина – съединение подобно на аспирин с противовъзпалителни и антибактериални свойства.

Аминокиселини – алое вера гелът съдържа 20 от необходимите на тялото 22 аминокиселини и седем от осемте незаменими.

Хранителните и антиоксаднтни свойства на гела от алое вера се дължат на този богат коктейл от полезни съставки. То допринася за естествената защита на епителните тъкани от вредни въздействия, а когато са наранени–подпомага заздравяването им. Най-голямата епителна тъкан е нашата кожа, но към нея трябва да добавим и лигавицата на червата, на бронхиалните тръби и на половите органи. Затова не е изненадващо, че алоето действа еднакво добре както на кожата, така и на възпаления стомах или на астмата. Антиоксидантите в него се борят с разрушителните „свободни радикали”– нестабилните съединения, които се образуват при обмяната на веществата и изобилстват в замърсителите на околната среда.

Естественото противовъзпалително и антимикробно действие на съставките на растението подпомагат развитието на клетките и така ускоряват процеса на заздравяване. Но алоето помага не само на хората със здравословни проблеми. Много от тези, които го пият споделят, че се чувстват по-добре като цяло – по-спокойни, по-уравновесени и по-енергични. Това вероятнохсе дължи на влиянието на алоето върху имунната система, която благодарение на него се балансира и настройва, за да защитава организма по-ефективно от неблагоприятни въздействия.

Както вече стана дума, неочаквано сполучливата формула на нектара от алое вера и червени боровинки се дължи до голяма степен на съдържащите се в него 90,2% гел от алое. Но за отличният му вкус и здравословни качества допринасят също соковете от боровинки и ябълки.

Червените боровинки са много богат източник на витамин С и в началото на XIX век се използват широко от моряци, тръгнали на дълги пътешествия, за предотвратяване на скорбут – болест, причинявана от недостиг на витамин С. Индианците пък използват червените боровинки като лекарство, и дори и днес те са известни като средство за пречистване на организма, което действа основно върху бъбреците. Според изследвания върху лечебните свойства на червените боровинки, проведени от Американската медицинска асоциация (и публикувани в „Таймс“ през юли, 1994 г.), едно от основните им свойства е, че намаляват вероятността от развиване на остри инфекции на пикочния тракт. В още по-нов доклад се обръща внимание на боровинките като добро средство за профилактика при страдащи от хроничен цистит. Механизмът на действие не е чрез повишаване на киселинността на урината, както се смяташе доскоро, а благодарение на съдържащите се в тях флавоноиди, известни като проантоцианидини (ПАЦ). Те имат уникална химична структура, която пречи на патогенните бактерии да се прикрепят към стените на пикочния тракт и така предотвратяват развитието на инфекции. Трябва да се отбележи, че действието на червените боровинки при уринарни инфекции е по-скоро профилактично и превантивно. При вече развити инфекции ефектът не е изявен. Нови изследвания свидетелстват, че свойствата на ПАЦ в червените боровинки да затрудняват прикрепянето на бактерии към тъканите в организма може да се окаже полезно и при бактериални стомашни язви и пародонтоза.

В тези плодове се откриват много антиоксидантни феноли и сред тях е пикногенолът, който има ключова роля за задържане на колагена в кожата. Според изследвания на Университета Скрантън в Пенсилвания и на Илинойския университет, тези антиоксиданти биха могли да изиграят роля за превенцията на сърдечносъдови заболявания и на някои видове злокачествени образувания. Макар да са нужни още много изследвания, предварителните данни сочат, че червените боровинки може би имат антиканцерогенни свойства.

Все още се провеждат и различни тестове и наблюдения върху въздействието на храни с висока ORAC стойност върху забавянето на стареенето и свързаните с него хронични старчески изменения, като загуба на паметта и липса на ориентация. Стойността ORAC или капацитетът на поглъщане на кислородни радикали е индикатор до каква степен един антиоксидант успява да се противопостави на вредното въздействие на свободните радикали. Червените боровинки имат висока ORAC стойност – 1750 единици за 100 г плод.

Ябълковият сок е известен със съдържанието си на витамини А и С, както и на калий и пектин. Доказано е, че фибрите, флавоноидите, антиоксидантите, фруктозата и изобщо фитонутриентите в ябълките понижават нивата на лошия холестерол в кръвта, подобряват функцията на червата, свързват се с понижен риск от сърдечносъдови заболявания, диабет тип 2 и астма. Смята се, че имат и потенциални антиканцерогенни свойства. Сокът е не само полезен, но и много вкусен – той притежава особена сладост, която придава приятен аромат на нектара с алое и червени боровинки.

Aloe Berry Nectar може да се приема с яденето или отделно от него. Боровинковият и ябълковият аромат са изцяло натурални и се дължат на смес от пресен сок от боровинки и от сладки, зрели ябълки. Добавили сме само фруктоза (естествена плодова захар), за да постигнем приятен вкус, изкушаващ и възрастни, и деца. Убедихте се, че нектарът от алое и боровинки е една наистина неочаквано добра комбинация, нали?

 

Информационен бюлетин на ФЛП-България, брой 69, октомври 2007 г.

 

 

 

Описаните в тази статия продукти за вътрешна употреба са хранителни добавки. Те не са заместител на разнообразното хранене и не са предназначени за превенция, диагностициране, успокояване или лекуване на конкретна болест или клас от заболявания. Консултирайте се с личния си лекар, ако страдате от някакво заболяване.