Алое Вера

Независим дистрибутор на FLP - Алое Вера / Aloe Vera

Начало Статии ХРАНИТЕЛНИТЕ ДОБАВКИ МОГАТ ДА СПАСЯВАТ ЖИВОТ

ХРАНИТЕЛНИТЕ ДОБАВКИ МОГАТ ДА СПАСЯВАТ ЖИВОТ

ХРАНИТЕЛНИТЕ ДОБАВКИ МОГАТ ДА СПАСЯВАТ ЖИВОТ
ХРАНИТЕЛНИТЕ ДОБАВКИ МОГАТ ДА СПАСЯВАТ ЖИВОТ
ХРАНИТЕЛНИТЕ ДОБАВКИ МОГАТ ДА СПАСЯВАТ ЖИВОТ
ХРАНИТЕЛНИТЕ ДОБАВКИ МОГАТ ДА СПАСЯВАТ ЖИВОТ
ХРАНИТЕЛНИТЕ ДОБАВКИ МОГАТ ДА СПАСЯВАТ ЖИВОТ

Д-р Питър Атертън
           
            Международно известният специалист по хранене и правителствен съветник професор Кребс наскоро изрази публично мнението, че „ако човек се храни балансирано, то той няма нужда от хранителни добавки”. Това може би е вярно, но кой от нас днес знае дали храненето му е балансирано или пък питателно? Целият свят признава, че през последните 20-ина години хранителната стойност на произвежданите продукти е намаляла значително. Съдържанието на някои микроелементи в храната е спаднало с повече от 50%. Според мен това се дължи на два основни фактора. На първо място е интензивната обработка на земята в Европа, която е изтощила почвите и в тях на места напълно липсват жизненоважните хранителни елементи. Втората причина е фактът, че хранителните продукти вече не се консумират пресни. Често плодовете и зеленчуците се складират с дни или дори седмици преди да бъдат предложени в магазините. А когато оптималният момент за консумация на продуктите отмине, те губят голяма част от полезните си хранителни свойства и тяхната питателна стойност се свежда до минимум.
            В един идеален свят всеки от нас трябва сам да отглежда храната си в собствената си градина и да откъсва зеленчука или плода, когато узрее и то точно преди да го консумира. Органично произвежданата храна е най-добрата, с която разполагаме в момента, не само защото е по-вкусна, но и тъй като с нея не поемаме нежелани химикали под формата на хербициди и пестициди.
            В момента светът е обхванат от ракова епидемия, чиито мащаби се разрастват непрекъснато. Например, според статистиката във Великобритания, всяка 12-а жена е изложена на риск от поява на рак на гърдата. При мъжете ракът на простатата бързо настига тези стойности и изчисленията сочат, че ако живее достатъчно дълго, всеки мъж без изключение ще развие тази болест.
            Няма как да не си зададем въпроса: „Защо се случва всичко това?” Нарастването на процентите се дължи донякъде на факта, че днес живеем по-дълго, а също така на усъвършенстваните техники за диагностика. Но дори тези фактори не могат да бъдат изцяло отговорни за главоломното увеличение на броя на болните.
            Според мен отговорът се крие във все по-голямата ни податливост на нападенията на свободните радикали. Тези нестабилни вредни химически единици са естествен продукт от обмяната на веществата. Те причиняват оксидативни увреждания на тялото подобни на тези, които виждаме при ръждясването на металите. Организмът ни произвежда свободни радикали при изгарянето на храна и освобождаването на енергия. За щастие съществуват няколко ензима, които ги неутрализират още щом се появят и така предотвратяват вредното им въздействие, което може да доведе до поява на катаракти, сърдечни заболявания и рак. Нормалните клетки се израждат, когато свободните радикали атакуват клетъчното ДНК (нашия генетичен код), променят го и увредените клетките се възпроизвеждат, копирайки грешката. Щом бъде засегнато клетъчното ДНК, в организма започват да се появяват променени клетки и ако имунната ни система не ги открие и унищожи, те могат да доведат до развитие на злокачествени тумори.
            За да се борим с вредите от свободните радикали, ние трябва на първо място да се опитваме да избягваме контакта с тях. Това означава да се пазим от всички форми на замърсяване, винаги когато това е по силите ни – да не лежим на слънце твърде дълго, в никакъв случай да не пушим и дори да избягваме компанията на пушачи, защото последните проучвания сочат, че пасивното пушене е много по-опасно, отколкото се смяташе досега. Но дори и да се пазим максимално, все пак е задължително да си набавяме големи количества антиоксиданти с храната. Такива откриваме най-вече в плодовете и зеленчуците, като най-добри източници са зелените зеленчуци като зеле и броколи, а също и всички храни от семейство бобови. Сега вероятно наистина ще оцените защо е толкова важно продуктите да бъдат пресни.
            Знам, че мнозина от нас не съумяват да се хранят толкова добре колкото им се иска, поради различни ограничения, свързани с работа или натоварен начин на живот. Ето защо трябва да се обърнем към разумната алтернатива, предлага ни от хранителните добавки. Трите вида антиоксиданти, към които трябва да се стремим, са витамини, минерали и биофлавоноиди.
            Моите любими продукти на Форевър, които предлагат широк спектър от тях, са гелът от алое вера, хранителната добавка с витамини А и Е (A-Beta-CarE), основно заради съдържащия се в нея селен, който вероятно е един от най-важните антиоксидантни минерали, както и пчелният прашец (Bee Pollen).
            Според мен всеки мъж над 40-годишна възраст трябва да поема допълнителни количества селен, тъй като се смята, че дефицитът на този минерал е един от основните фактори, допринасящи за появата на рак на простатата.
            Моля ви да помните, че хранителните добавки не са лекарства. Те допълват режима ни на хранене и затова трябва да се приемат редовно.

 

Информационен бюлетин на ФЛП-България, брой 55, Август 2006 г.