Алое Вера

Независим дистрибутор на FLP - Алое Вера / Aloe Vera

Начало Статии Форевър Мулти Мака - Чувството, че живееш пълноценно

Форевър Мулти Мака - Чувството, че живееш пълноценно

Форевър Мулти Мака - Чувството, че живееш пълноценно
Форевър Мулти Мака - Чувството, че живееш пълноценно
Форевър Мулти Мака - Чувството, че живееш пълноценно
Форевър Мулти Мака - Чувството, че живееш пълноценно
Форевър Мулти Мака - Чувството, че живееш пълноценно

Пътят към хармонията винаги е обвит с легенди, а част от тях ни разкриват позабравени начини да поддържаме себе си здрави и енергични. Една от тези приказки ни отвежда в Андите, където виталността на местните се криела в обикновено наглед растение – макар шаманите да не мислели така...

И тук историята можеше да свърши, ако бяхме изгубили напълно ценната билка, след като в началото на 90-те години на XX в. е обявена за застрашен от изчезване вид. Но древната мака се оказва упорита и продължава да помага на хората. Шумът покрай този проблем дава тласък на популярността й. На преден план са извадени много изследвания. Не закъсняват и статиите в научни списания. Растението с вид на репичка се окичва с определения като “феномен”, “естествена виагра”, “перуански женшен”...

Днес опасност от изчезване на маката вече няма. Свойствата й са старателно проучени, а старите легенди живеят нов живот. Те разказват, че е била свещена за инките. Завоевателите на Южна Америка свидетелстват за това колко широко е употребявана от местните жители. После обаче минават векове преди съвременният свят да преоткрие растението в средата на XVIII век. Следва ново затишие до 60-те години на миналия век, когато се правят по-сериозни проучвания върху свойствата на маката. Устремното развитие на фармацевтиката обаче не позволява да се погледне сериозно на растението, докато не идва времето на озоновата дупка, на века на стреса, времето, в което хората търсят повече от всякога помощ от природата. Днес билката на инките е възстановена на трона си... До старите легенди вече стоят таблици, пълни със сведения защо именно това растение е толкова необходимо на съвременния човек.

Учените обикновено търсят всичко в съставките – в конкретния случай това са над 20 различни аминокиселини, белтъчини, стероли, влакнини, доста витамини, както и минерали и микроелементи. Маката съдържа желязо и калций в по-големи количества в сравнение с картофите. В състава й влизат и значителни количества полезни мастни киселини – линоленова, палмитинова и олеинова. Според тези сериозни анализи, много от съставките й имат ефект върху централната нервна система. Механизмът на действие на билката още не е напълно разчетен, но нека видим как се съчетават откритията на точната мисъл с вековната традиция на употреба на маката в Перу – нейната родина.

Южноамериканките поддържат с мака издръжливостта си

Мака е адаптогенна билка. Нейното въздействие е в тон с потребностите на организма. С други думи казано, растението стимулира производството на подходящите хормони, нужни за поддържане на здравето. Например според изследванията, мака регулира нивото на желязото в кръвта и по този начин постига антианемичен ефект.

Благодарение на маката, перуанките са фертилни до късните години от живота си

Според експерти, високата концентрация на белтъчини и жизненоважни вещества съдействат за благотворното й въздействие върху половата функция. Сушеният корен съдържа около 10% белтъчини, основно под формата на аминокиселини.

В перуанските Анди мъжете са в добра физическа форма и след 80 годишна възраст

Аминокиселината хистидин се съдържа в големи количества в маката, а именно тя играе важна роля за сексуалните функции. Чрез хистидина тялото произвежда хистамин, чието наличие е отговорно за механизмите на еякулацията и оргазма.

В Перу маката се използва като естествен афродизиак

Изследвания при терапия с мака показват, че тя увеличава обема на семенната течност. Аминокиселината аргинин, на която растението е отличен източник, се смята за основна при образуването на азотен окис, който пък се бори с импотентността при мъжете.

Встрани обаче от романтиката на любовта, южноамериканското растение е част от начина на живот в далечната екзотична страна. Според статистиките, перуанците изяждат средно до половин килограм дневно – независимо дали в прясно или сушено състояние. В края на краищата, никой не отказва апетитна салата за обяд, която на всичко отгоре те прави по-здрав и по-силен...

Е, фактът, че ни дели цял един океан, ни лишава от тази интригуваща възможност. Между другото, след бума в интереса към маката, в нейни основни потребители се превръщат японците и европейците – вече знаете някои от причините за това...

Верни обаче на стила си, във Форевър Ливинг Продъктс отново даваме среща на различни култури, цивилизации и континенти. Задълбоченото познаване на природните дарове позволява да се заговори за Форевър Мулти Мака. В него легендарното растение е съчетано с други невероятни обитатели на планетата Земя.

Трибулус терестрис е билка, която тонизира организма по един чудесен начин. Расте почти навсякъде по света, без Европа. Освен тонизиращото й въздействие, много култури се възползват и от механизмите й да отстранява импотентност.

Муира пуама също има с какво да се похвали в тази област. В Бразилия е известно като “дърво на потентността”, но всъщност представлява храст, който тук впряга силите си заедно с мака и трибулус терестрис. Подобно на събратята си, и неговата слава се разнася от народната медицина вече стотици години.

Катуаба пък е истинско дърво – при това от амазонската джунгла, но се среща и в други части на Южна Америка. Свойствата му откриват индианците Тупи в Бразилия и през вековете създават множество песни, възхваляващи чудното му действие – най-известният от всички бразилски афродизиаци.

Палмата джудже (Serenoa repens) се среща по атлантическото крайбрежие на Северна Америка. Също на индианците дължим познаването на свойствата му. Често се препоръчва като хранителна добавка заради афродизиачните си свойства, както и за поддържане дейността на простатата при мъжете.

Пигеум (Pygeum africanum) е голямо вечнозелено дърво, което расте в Азия и Южна Африка. Стритата му кора се използва от много години в Африка за поддържане на дейността на бъбреците и простатата. Има данни, че повишава и плодовитостта.

Форевър Мулти Мака съдържа още L-Аргинин – основна аминокиселина за тялото, Коензим-Q10 – важен антиоксидант, присъстващ във всяка жива клетка, както и специфичен вид ферментирал соев екстракт, наречен „нато”. Приема се от над хилядолетие в Япония като традиционна храна – може би и заради съдържанието си на натокиназа и пиразин – два ензима с мощно действие, за които е доказано, че поддържат добра сърдечносъдова дейност.

Ето този комплекс от ценни съставки е призван на борба, осигурявайки ви добро здраве и самочувствие – във време, в което легендите от древни времена отново стават реалност.

 

 

Представените продукти съдържат витамини и минерали, които допринасят за поддържане на общо здраве, като спомагат за компенсиране на дефицити от хранителни вещества в организма. Те са хранителни добавки по смисъла на Наредба 47 на МЗ от 2004 г. за изискванията към добавките към храните и козметични продукти по смисъла на Наредба 36 на МЗ от 2005 г. за изискванията към козметичните продукти. Консултирайте се с лекар преди употребата с медицински цели на който и да било от споменатите тук продукти.

 

Информационен бюлетин на ФЛП – България, брой 62, март 2007 г.