Алое Вера

Независим дистрибутор на FLP - Алое Вера / Aloe Vera

Начало Статии Твърденията на един сърдечен хирург за това какво наистина причинява сърдечната болест

Твърденията на един сърдечен хирург за това какво наистина причинява сърдечната болест

Твърденията на един сърдечен хирург за това какво наистина причинява сърдечната болест
Твърденията на един сърдечен хирург за това какво наистина причинява сърдечната болест
Твърденията на един сърдечен хирург за това какво наистина причинява сърдечната болест
Твърденията на един сърдечен хирург за това какво наистина причинява сърдечната болест
Твърденията на един сърдечен хирург за това какво наистина причинява сърдечната болест
Твърденията на един сърдечен хирург за това какво наистина причинява сърдечната болест
Твърденията на един сърдечен хирург за това какво наистина причинява сърдечната болест

 

Твърденията на един сърдечен хирург за това какво наистина причинява сърдечната болест

 

Ние, лекарите, с целия си опит, умения и авторитет, често изпадаме в егоцентризъм, който ни пречи да приемем, че грешим. И ето на: аз открито признавам, че съм бил в заблуда. Като сърдечен хирург с 25 години опит и направени над 5 000 сърдечни операции, днес е денят ми да поправя грешката чрез медицински и научни доказателства.

Аз практикувах дълги години заедно с други изтъкнати лекари, наричани „opinion makers" („хора, формиращи мнения"). Бомбардирани от научна литература, непрекъснато участващи в образователни семинари, ние, „формиращите мнения", настоявахме, че сърдечните болести са резултат от простия факт на увеличения холестерол в кръвта.

Единствената приемана терапия бе предписване на медикаменти за понижаване на холестерола и диета с драстично ограничаване на приема на мазнини. Отклоненията от тези предписания ние смятахме за ерес, която може да доведе до лоша лекарска практика.

 

Това не работи!!!

 

Тези предписания вече не са научно или морално защитими. Откритието от преди няколко години, че възпалението на артериалната стена е истинската причина за сърдечната болест бавно води до промяна на парадигмата как да се лекуват сърдечната болест и някои други хронични болести.

Задълго установилите се диетични препоръки породиха епидемии от затлъстяване и диабет, чиито последици превъзхождат хилядократно всяка чумна епидемия в историята по отношение на смъртност, човешко страдание и бедствени икономически последствия.

Въпреки факта, че 25% от населението приема скъпи статинови медикаменти и въпреки факта, че сме намалили съдържанието на мазнини в нашите диети, тази година ще умрат от сърдечна болест повече американци от когато и да било. Статистики на Американската сърдечна асоциация показва, че 75 милиона американци страдат в момента от сърдечна болест, 20 милиона имат диабет, а 57 милиона имат пред-диабетно състояние. Тези болести поразяват все по-млади хора броят им нараства всяка година.

Простичко казано, без възпаление в тялото няма как холестеролът да се акумулира в стената на кръвоносния съд и да предизвика сърдечна болест и инфаркт. Без възпаление холестеролът би се движил свободно през тялото както е предопределила природата. Именно възпалението причинява натрупването на холестерола. Възпалението не е нещо сложно – то е просто естествената защитна реакция на вашето тяло срещу чужд нашественик, като бактерия, токсин или вирус. Цикълът на възпалението е съвършен по отношение на това как то предпазва вашето тяло от тези бактериални или вирусни нашествия. Но ако ние хронично излагаме тялото на атаки от токсини или храни, които човешкото тяло не е пригодено да преработва, възниква състояние, наречено хронично възпаление. Хроничното възпаление е толкова вредно, колкото полезно е острото възпаление.

Кой разумен човек ще се изложи умишлено и то постоянно на храни и други вещества, за които се знае, че причиняват увреждане на организма? Пушачите, може би, но те поне правят този избор по собствена воля.

Останалите от нас просто сме следвали препоръчваната диета, която е бедна на мазнини и богата на сложни ненаситени мазнини и въглехидрати, без да знаем, че причиняваме повтарящо се увреждане на нашите кръвоносни съдове. Това повтарящо се увреждане поражда хронично възпаление, водещо до сърдечна болест, инфаркт, диабет и пълнота.

Нека повторя: увреждането и възпалението на нашите кръвоносни съдове е причинено от ниската на мазнини диета, препоръчвана от години от конвенционалната медицина.

 

Какви са най-големите виновници за хроничното възпаление? Много просто, те са свръхдозите от прости, високо преработени въглехидрати (захар, брашно и продуктите, направени от тях) и свръх-консумацията на богатите на омега 6 растителни масла като соя, зърно и слънчоглед, които се съдържат в много преработени храни.

Отделете момент, за да си представите триене на твърда четка върху мека кожа, докато последната се зачерви силно и почти започне да кърви, като това се повтаря няколко пъти на ден, всеки ден, в продължение на 5 години. Ако бихте понесли това болезнено четкане, щяхте да имате кървяща, подута, инфектирана област, която става все по-зле с всяко четкане. Това е добър начин да визуализираме възпалителния процес, който може би протича в тялото ви сега.

Няма значение къде протича възпалителният процес, външно или вътрешно, то е все едно. Надниквал съм в хиляди артерии. Болната артерия изглежда така, сякаш някой е взел четка и е потъркал с нея стената на артерията няколко пъти. По няколко пъти на ден, всеки ден, храните, които ядем причиняват малки ранички, прерастващи в по-големи наранявания, които карат тялото да реагира непрестанно и съответно с възпаление.

Докато опитваме дразнещия вкус на сладкиша, нашето тяло реагира все едно външен неприятел е дошъл да ни обяви война. Храните, съдържащи захари и прости въглехидрати или обработени с омега-6 мазнини, бяха в основата на американската диета в продължение на шест десетилетия. Тези храни бавно отравяха всички.

Как яденето на едно сладко руло предизвиква водопад от възпаления и ви разболява?

Представете си, че сте разлели сироп върху клавиатурата на компютъра си и ще имате представа какво се случва в клетката. Когато ние консумираме прости въглехидрати като например захар, кръвната захар се повишава бързо. Като реакция панкреасът ни отделя инсулин, чиято главна цел е да отведе захарта до всяка клетка, където тя се складира за енергия. Ако клетката е пълна и не се нуждае от глюкоза, тя я отхвърля. Когато нашите пълни със захар клетки отхвърлят излишната глюкоза, кръвната захар се повишава, предизвиквайки производство на повече инсулин и глюкозата се превръща в запасни мазнини.

 

Какво общо има това с възпалението?

Кръвната захар се контролира в много тесни граници. Излишната захар се прикрепя към различни протеини, които от своя страна нанасят вреда на стените на кръвоносните съдове. Повтарящите се атаки върху стените на кръвоносните съдове пораждат възпаление. Когато повишавате нивото на кръвната си захар няколко пъти на ден, всеки ден, все едно вие вкарвате шкурка вътре в деликатните си кръвоносни съдове.

Въпреки че не можете да го видите, бъдете сигурни, че това е така. Аз съм го виждал при над 5 000 пациента в продължение на 25 години и всички споделяха една обща черта – възпаление на техните артерии.

Нека се върнем към сладкото руло. Този невинно изглеждащ добряк не само съдържа захар, той се пече в едно от многото омега-6 масла, като соевото. Чипсовете са напоени в соево олио; преработените храни са произведени с омега-6 масла за по-голяма трайност. Омега-6 са жизнено важни – те са част от всяка клетъчна мембрана, контролираща какво влиза и излиза от клетката – но те трябва да са в правилен баланс с омега-3. Ако балансът се наруши чрез прием на излишък от омега-6, клетъчната мембрана произвежда вещества, наречени цитокини, които директно причиняват възпаление.

Днешната водеща американска диета е произвела изключителен дисбаланс между тези два вида мазнини. Пропорцията на този дисбаланс варира от 15:1 до 30:1 в полза на омега-6. Това значи огромен брой цитокини, причиняващи възпаление. В днешните обстоятелства съотношението 3:1 би било оптимално и здравословно.

За да направи нещата още по-лоши, затлъстяването от яденето на тези храни създава претоварени с мазнини клетки, които отделят обилно количество причиняващи възпаление вещества като добавка към увреждането от високата кръвна захар. Процесът, който започна с едно сладко руло, се превръща в порочен кръг, който причинява сърдечна болест, високо кръвно налягане, диабет и накрая болест на Алцхаймер, ако възпалителният процес продължи неограничавано.

Не може да избягаме от факта, че колкото повече преработени храни консумираме, толкова повече поощряваме възпалението. Човешкото тяло не може да преработи, нито е предназначено да консумира храни обилни на захар или напоени с омега-6 мазнини.

Има само един изход за избягване на възпалението и причините за него и той е да се върнем към храните, по-близки до натуралното им състояние. За да изградите мускули, яжте повече протеини. Изберете сложни въглехидрати, като плодове и зеленчуци. Ограничете или елиминирайте омега-6 мазнините, като слънчогледовото или соевото олио и преработените храни, направени от тях.

Една супена лъжица слънчогледово олио съдържа 7.280 мг омега-6; соевото олио съдържа 6.940 мг. Вместо тях, използвайте зехтин или масло от хранена с трева крава. Животинските мазнини съдържат по-малко от 20% омега-6 и е много по-малко вероятно да причинят възпаление, отколкото така наречените сложни ненаситени мазнини.

Забравете „науката", която ви проглушава ушите от десетилетия.

Науката, твърдяща че наситените мазнини сами по себе си причиняват сърдечна болест, вече не е валидна. Научното твърдение, че наситените мазнини повишават холестерола в кръвта, вече е невалидно. След като знаем, че холестеролът не е причината за сърдечна болест, притесненията относно наситените мазнини са още по-абсурдни днес.

Холестеролната теория доведе до диети без мазнини, които от своя страна създадоха онези храни, причиняващи епидемично възпаление. Водещата медицина направи ужасна грешка, когато посъветва хората да избягват наситените мазнини, в полза на храните, богати на омега-6 мазнини. Сега ние имаме епидемия от артериални възпаления, водещи до сърдечна болест и други тихи убийци.

Това което можете да направите е да изберете естествените храни от времето на баба ви, а не тези от времето на вашата майка, когато магазините се препълниха с преработени храни. Елиминирайки храните, причиняващи възпаление и прибавяйки стойностни хранителни вещества от свежи, непреработени храни, вие ще компенсирате години разруха на вашите артерии и цялото ви тяло от консумацията на типичната американска диета.

 by Dr. Dwight Lundel

Твърденията на един сърдечен хирург за това какво наистина причинява сърдечната болест

 

Оригиналната статия може да прочетете ТУК