Алое Вера

Независим дистрибутор на FLP - Алое Вера / Aloe Vera

Начало Статии С ГРИЖА КЪМ ДЕЦАТА

С ГРИЖА КЪМ ДЕЦАТА

С ГРИЖА КЪМ ДЕЦАТА
С ГРИЖА КЪМ ДЕЦАТА
С ГРИЖА КЪМ ДЕЦАТА
С ГРИЖА КЪМ ДЕЦАТА
С ГРИЖА КЪМ ДЕЦАТА
С ГРИЖА КЪМ ДЕЦАТА
С ГРИЖА КЪМ ДЕЦАТА

Таня Стаева

Управляващ директор на ФЛП България

Една трета от децата на възраст между 6 и 19 години у нас страдат от наднормено тегло, като близо 13% от тях са със затлъстяване. Това показва представително проучване, проведено от Националния център по обществено здраве и анализи и Катедра „Педиатрия“ към Медицинския университет, за периода 2010-2011 г.

Според експертите, провели изследването, сред най-често консумираните от децата храни са: сладкарски изделия (торти, сладкиши, баклави), чипс и други видове снакс,  тестени изделия (пици, мекици, банички и др.), безалкохолни напитки, съдържащи захар, енергийни напитки. В същото време пресните плодове и зеленчуци, рибата и пълнозърнестите продукти почти напълно отсъстват от дневното им меню.

Данните показват още, че едва четвърт от изследваните деца имат препоръчваната физическа активност от поне 60 минути на ден, а близо половината са физически активни по-малко от два дни в седмицата.

Тъжен факт е, че България е на второ място в света след САЩ по затлъстяване и свръхтегло сред децата.

Ако искаме това да се промени, наша задача като отговорни родители, е да научим децата си да живеят здравословно – да се хранят правилно и да са физически активни, да събудим у тях интерес към полезните храни и спорта.

 Какво можем да направим?

 На първо място – да заменим висококалоричните десерти, закуски, чипс и пуканки с плодове и зеленчуци. Когато нямаме време да приготвим нещо здравословно за закуска, можем да предложим на детето си енергийния десерт „Фаст брейк“. В само 220 калории са събрани 50% от препоръчителната ежедневна доза витамини и минерали, което го превръща в идеален здравословен вариант за междинна закуска. А за по-малките деца е достатъчен и само половин десерт.

  • Трябва да забравим заведенията за бързо хранене и яденето на банички, тестени закуски и сандвичи „на крак“. Нека научим децата си да мислят за тях като за нещо вредно, което трябва да се избягва. Голяма част от малчуганите ги предпочитат заради играчките, които получават с храната.  Същото можем да направите с немного усилия и у дома, като им приготвим специални „детски менюта“ с дребни подаръчета, които да сервираме заедно с плодовата или зеленчуковата салата.
  • Добре е да избягваме да купуваме подсладени и газирани напитки, а да предразполагаме детето си да пие прясно изцедени сокове, или купени, но с минимум захар и консерванти. Можем да украсяваме чашата с интересни сламки, чадърчета и бъркалки, за да събудим интереса му към напитката. Здравословен и вкусен вариант е да разтворим 30 мл „Поместийн пауър“ с лъжичка от пчелния мед на Форевър в чаша вода.
  • Защо да не въведем като семейна традиция неделна закуска, състояща се от пресни сезонни плодове плюс чаша „Форевър лайт“? Шейковете можем да приготвяме по много разнообразни начини, а рецепти за тях ще отрием в материалите на компанията. Добре е да отделим за тази закуска поне половин час, в който да си поставим за задача да се смеем и да обсъждаме само весели и приятни неща. Сигурна съм, че децата ни ще обожават и ще чакат с нетърпение тези утрини.
  • Да опитаме да планираме поне веднъж седмично съвместно физическо занимание – игра на топка, каране на колело или дълга разходка в парка в хубавите дни, а когато времето не е добро за занимания на открито – посещение в близкия басейн.
  • Нека сведем до минимум времето, което децата ни прекарват пред компютъра и телевизора, като им даваме задачи в домакинството, за които биха могли да ни помогнат – да изхвърлят боклука, да избършат праха, да отидат до близкия магазин, да изведат домашния любимец и др. А вечерите можем да посветим на семейни игри и забавления.

 Наша задача като родители е да се грижим по най-добрия начин за децата си – да са облечени, да са нахранени, да живеят в хармонична среда, да получат добро образование. Нека грижата за тяхното здраве бъде с най-висок приоритет!

 

Информационен бюлетин на ФЛП-България, брой 121, февруари 2012 г.

 

Описаните в тази статия продукти за вътрешна употреба са хранителни добавки. Те не са заместител на разнообразното хранене и не са предназначени за превенция, диагностициране, успокояване или лекуване на конкретна болест или клас от заболявания. Консултирайте се с личния си лекар, ако страдате от някакво заболяване.